Detektera spionprogram

Vissa legitima program kan användas av kriminella för att stjäla dina personuppgifter och spionera på dig. De flesta av dessa program är användbara, och många har nytta av att använda dem. Dessa program inkluderar IRC-klienter, automatiska uppringningsprogram, program för nedladdning, övervakare av systemaktivitet, verktyg för lösenordshantering, FTP, HTTP och Telnet-servrar.

Men om kriminella får åtkomst till dessa appar på din dator eller lyckas distribuera dem i hemlighet där, kommer de att kunna använda en del av funktionerna för att stjäla dina personuppgifter eller begå andra olagliga handlingar.

Nedan kan du läsa om olika typer av spionprogram.

Typer av spionprogram

Typ

Namn

Beskrivning

Klient-IRC

IRC-klienter

Användare installerar dessa appar för att kommunicera med varandra i Internet Relay Chats (IRC). Brottslingar kan använda dessa appar för att sprida skadlig programvara.

Uppringningsprogram

Automatiska uppringningsprogram

Kan i hemlighet upprätta telefonanslutningar via modem.

Nedladdare

Nedladdare

Kan ladda ner filer i hemlighet från webbsidor.

Övervaka

Övervaka appar

Tillåt övervakning av aktiviteten på datorn där de är installerade (spåra vilka program som körs och hur de utbyter data med appar på andra datorer).

PSWTool

Verktyg för lösenordsåterställning

Gör det möjligt för användare att se och återställa glömda lösenord. Brottslingar distribuerar i hemlighet dessa appar på människors datorer i samma syfte.

RemoteAdmin

Verktyg för fjärradministration

Används flitigt av systemadministratörer för att få åtkomst till fjärrdatorers gränssnitt för att övervaka och kontrollera dem. Brottslingar distribuerar i hemlighet dessa appar på människors datorer i samma syfte, för att spionera på fjärrdatorer och kontrollera dem.

Legitima fjärradministrationsverktyg skiljer sig från bakdörrar (fjärrkontrolltrojaner). Bakdörrar kan infiltrera ett system och installera sig själva där, utan användarens tillåtelse, medan legitima appar inte har denna funktionalitet.

Server-FTP

FTP-servrar

Fungerar som FTP-servrar. Brottslingar kan distribuera dem på din dator för att öppna fjärråtkomst till den med FTP-protokollet.

Server-Proxy

Proxyservrar

Fungerar som proxyservrar. Brottslingar distribuerar dem på en dator för att använda den för att skicka ut skräppost.

Server-Telnet

Telnet-servrar

Fungerar som Telnet-servrar. Brottslingar distribuerar dem på en dator för att öppna fjärråtkomst till den med hjälp av Telnet-protokollet.

Server-Webb

Webbservrar

Fungerar som webbservrar. Brottslingar kan distribuera dem på din dator för att öppna fjärråtkomst till den med hjälp av HTTP-protokollet.

RiskTool

Lokala verktyg

De ger användarna ytterligare möjligheter att hantera sina datorer (så att de kan dölja filer eller aktiva programfönster, eller att stänga aktiva processer).

NetTool

Nätverksverktyg

De ger användarna av datorer som de är installerade på ytterligare möjligheter att interagera med andra datorer i nätverket (starta om fjärrdatorer, hitta öppna portar, starta program installerade på dessa datorer).

Klient-P2P

P2P-nätverksklienter

Gör det möjligt för andra att använda P2P-nätverk (peer-to-peer). De kan användas av kriminella för att sprida skadlig programvara.

Klient-SMTP

SMTP-klienter

Kan skicka mejl i hemlighet. Brottslingar distribuerar dem på en dator för att använda den för att skicka ut skräppost.

Webbverktygsfält

Verktygsfält på webben

Lägg till sökmotorers verktygsfält i gränssnittet för andra appar.

FraudTool

Bedrägeriprogram

Imiterar andra applikationer. Till exempel finns det antivirusbedrägeriprogram som visar meddelanden om att skadlig programvara har upptäckts på datorn, medan de i själva verket varken hittar, rengör eller fixar någonting.

Om skydd mot spionprogram är aktiverat, varnar vi dig för eventuella försök att komma åt din platsdata, dina meddelanden eller andra personliga data.

Du kan aktivera skydd mot spionprogram på fliken Hot i fönstret med programinställningar genom att markera kryssrutan Spionprogram och program som kan användas av inkräktare för att skada din dator eller dina personliga data i avsnittet Kategorier av objekt att söka efter.